Sri Lanka & de Malediven

Klimaat & weer

view-eilanden-malediven-srilankatravel-1

Het klimaat en weer van Sri Lanka

Wanneer je op vakantie gaat naar Sri Lanka en de Malediven, wil je natuurlijk graag weten wat voor weer het op welk moment is. Toch is het voor Sri Lanka niet eenvoudig om hier een eenduidig en algemeen antwoord op te geven. Het klimaat in Sri Lanka wordt namelijk gekenmerkt door een combinatie van verschillende tropische klimaten. Welk klimaat er in welk gebied heerst, ligt aan de hoeveelheid neerslag die er valt. Over het algemeen is het centraal noordelijke deel van Sri Lanka het droogste, waardoor dit een tropisch savanneklimaat kent. Het centraal westelijke deel van Sri Lanka kent daarentegen een tropischregenwoudklimaat, terwijl het zuidwesten en het noordoosten worden gekenmerkt door een moessonklimaat. De hogergelegen delen van Sri Lanka kennen, vanwege de lagere temperaturen die hier heersen, een warm mediterraan klimaat.

Weer in Sri Lanka: de temperatuur

Ondanks het feit dat Sri Lanka verschillende klimaten kent, is de temperatuur in het gehele land ongeveer hetzelfde. Het overgrote deel van Sri Lanka kent gedurende het hele jaar een temperatuur van zo’n 28 tot 30 graden. Uiteraard lopen de temperaturen per gebied iets uiteen, maar grote verschillen zijn hier niet in te onderscheiden. Een uitzondering hierop zijn de hogergelegen gebieden van Sri Lanka. In de bergen ligt de temperatuur logischerwijs lager dan in het rest van het land. In de berggebieden van Sri Lanka (o.a. rond Nuwara Eliya) is dan ook veel frisser zijn en kan het in de winter ‘s nachts zelfs licht vriezen. Over het algemeen ligt de temperatuur hier over dag zo tussen de 20 en 22 graden.

In het noordoosten van Sri Lanka zijn de temperatuurverschillen tussen zomer en winter meestal iets groter dan in de rest van het land. Waar het er in de zomermaanden gemiddeld zo’n 34 graden kan worden, liggen de maximumtemperaturen in de winter ongeveer 6 graden lager. In Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka in het zuidwesten van het land is dit gemiddelde verschil met 32 graden in de zomer en 30 graden in de winter een stuk kleiner.

Moessonperiodes in Sri Lanka

Sri Lanka kent een droge tijd en een regentijd. De droge tijd loopt ongeveer van november tot april, de regentijd is van mei tot oktober. De uitzondering hierop is het oosten van Sri Lanka, waar het juist tussen mei en oktober goed weer is. De reden van deze droge tijd regentijd: moessons. Sri Lanka kent namelijk twee moessonperiodes. Van november tot half april waait de noordoostmoesson, terwijl van half mei tot begin oktober de zuidwestmoesson door het land waait. De noordoostmoesson - ook wel ‘maha’ genoemd - zorgt met name in de laatste drie maanden van het jaar voor veel neerslag, behalve dus in het oosten van Sri Lanka. Dit komt door de bergen op het centrale deel van Sri Lanka, die ervoor zorgen dat de neerslag het oosten van het land niet kunnen bereiken.

Klimaat op de Malediven

De Malediven hebben een tropisch klimaat, met weinig verschillen of variatie in de temperaturen. De gemiddelde temperatuur op de Malediven ligt op zo’n 28 graden Celsius, waarbij het overdag met 30 graden Celsius meestal zo’n 5 graden warmer is dan ‘s nachts. 

Er is een droge tijd en een regentijd op de Malediven. De droge tijd loopt ongeveer van november tot april, de regentijd is van mei tot oktober. De neerslag valt in korte tropische buien. Voor en na de buien schijnt de zon gemiddeld 8 uur per dag. Doordat er een tropisch klimaat op de eilanden heerst, is de luchtvochtigheid op de Malediven relatief hoog. Gelukkig zorgen de korte tropische buiten in combinatie met de passaatwinden in het land voor de nodige verkoeling.

Sri Lanka

Malediven

Neem contact op