Sri Lanka

Landinformatie

elephants-in-pinnawela-srilankatravel

Landinformatie Sri Lanka

Sri Lanka - voorheen Ceylon - is een land in Zuid-Azië. Het land is een eilandstaat in de Indische Oceaan en telt ongeveer 23 miljoen inwoners. Sri Jayewardenapura Kotte - gelegen in het oosten - is de hoofdstad van het land. Het eiland heeft een peervorm en wordt gescheiden van India door de Golf van Mannar en Straat Palk. De Golf van Bengalen ligt ten noordoosten van het eiland. Door de ligging van het land is het op Sri Lanka 4,5 uur later dan in Nederland. In onze zomertijd is het 3,5 uur later.

Klimaat en weer op Sri Lanka

Het klimaat in Sri Lanka onderscheidt zich door zijn combinatie van verschillende tropische klimaten. De hoeveelheid neerslag is hierbij de bepalende factor voor welk klimaat er in welke regio heerst. Zo is het centraal noordelijke deel van het land bijvoorbeeld het droogste, waardoor hier een tropisch savanneklimaat te onderscheiden valt. Het zuidwestelijk en het noordoostelijk deel van Sri Lanka kent een moessonklimaat, terwijl het centraal westelijk deel van Sri Lanka juist weer wordt gekenmerkt door een tropisch regenwoudklimaat. De gebieden die op grotere hoogte liggen, kennen een lagere temperatuur dan in de andere delen. Hierdoor worden deze gekenmerkt door een warm mediterraan klimaat.

Bevolking van Sri Lanka

Op Sri Lanka zijn verschillende bevolkingsgroepen te onderscheiden. Het overgrote deel - zo’n driekwart van de totale bevolking - is Singalees. Van oudsher leven de Singalezen samen met de Tamils op Sri Lanka, die op hun beurt zo’n 18% van de totale bevolking vormen. De Tamils, die vooral zijn te vinden in het noorden en het oosten van het land, stammen oorspronkelijk af van de arbeiders die door de Britten uit India zijn gehaald. Naast de Tamils en de Singalezen, die samen dus ruim 90% van de bevolking vormen, kent het land vooral nog Sri Lankeze Moren, die zo’n 7% van de bevolking vormen. 

Religie op Sri Lanka

Door de gunstige ligging op het pad van de grote zeeroutes tussen West-Azië en Zuidoost-Azië is Sri Lanka van oudsher een strategische marinebasis en een centrum van boeddhistische religie en cultuur van de oudheid. Tegenwoordig is het een multireligieus land, waar bijna een derde van de bevolking andere religies dan het boeddhisme aanhangt, met name het hindoeïsme, christendom en de islam. Zoals gezegd, vormt de Singalese gemeenschap hierin de meerderheid van de bevolking, met de Tamils als grootste etnische minderheid, geconcentreerd in het noorden en oosten van het eiland. 

Munteenheid Sri Lanka

De Sri Lankaanse roepie is de munteenheid van Sri Lanka. De officiële afkorting van de munteenheid, zoals deze gebruikt wordt in het internationale handelsverkeer, is LKR. De Sri Lankaanse roepie is zowel beschikbaar in munten (10 cent, 25 cent, 50 cent, 1 roepie, 2 roepie, 5 roepie en 10 roepie) als in biljetten (10 roepie, 20 roepie, 50 roepie, 100 roepie, 200 roepie, 500 roepie, 1000 roepie, 2000 roepie en 5000 roepie). Alle munten en biljetten worden over het algemeen veelvuldig gebruikt. De twee biljetten met de grootste waarden, 2000 roepie en 5000 roepie, kunnen in sommige gevallen echter problemen opleveren met wisselgeld. Hierdoor wordt aangeraden om ook altijd biljetten met een lagere waarde op zak te hebben.

Economie op Sri Lanka

Economisch gezien, behoort Sri Lanka tot de landen met een laag gemiddeld inkomen. Waar begin jaren 70 ruim 90% van de export bestond uit landbouwproducten, was dit - door de industrialisatie die zich in die periode voortdurend doorontwikkelde - half jaren 90 nog maar 20%. Toch biedt de landbouw nog altijd werk aan ongeveer de helft van de gehele Sri Lankaanse bevolking. Qua export, staat Sri Lanka vooral bekend om zijn kleding en textiel, wat ruim 60% van de totale export van het land vormt. Verder kennen we Sri Lanka vooral vanwege de productie en export van thee, kinine, koffie, rubber, kaneel en kokosnoten. 

Na aan het begin van de 21e eeuw goede en minder goede economische perioden te hebben gekend, liepen de groeicijfers tussen 2008 en 2010 op tot gemiddeld 5% per jaar. Inmiddels heeft Sri Lanka een moderne industriële economie en het hoogste inkomen per hoofd van de bevolking in Zuid-Azië. Echter, anno 2022 heeft de economie van het land een zware klap gehad door corona. Sri Lanka is erg afhankelijk van toerisme dat een flinke terugslag heeft gehad door de corona-epidemie.

Natuur en bezienswaardigheden op Sri Lanka

Sri Lanka staat bekend om zijn prachtige natuurlijke schoonheid. De tropische bossen, stranden en landschap, evenals zijn rijke culturele erfgoed, maken het een wereldberoemde toeristische bestemming. Maar dat is niet het enige. Sri Lanka kent een groot aantal bezienswaardigheden, die het land tot een absolute toeristische trekpleister maken. Enkele beroemde bezienswaardigheden, die u onder andere met een van onze Sri Lanka rondreizen aan kunt doen, zijn: 

 • De heilige steden: Anuradhapura, Polonnaruwa en Kandy
 • De theeplantages van de hooglanden van Nuwara Eliyah 
 • Het regenwoud van Singharaja
 • De Lion’s Rock van Sigiriya
 • Het National Iron Wood Garden van Namal Uyana
 • De botanische tuinen van Peradeniya
 • De grotten bij Kitulgala
 • Het Colombo Dutch Museum

Landinformatie Sri Lanka

 • Hoofdstad: Sri Jayewardenapura Kotte
 • Aantal inwoners: 23 miljoen
 • Oppervlakte: 65.610 km2
 • Taal: Engels, Singalees en Tamil
 • Klimaat: Tropisch
 • Religie: Boeddhist 70%, Hindoe 15%, Christen 7%, Moslim 8%
 • Tijd: Op Sri Lanka is het 4,5 uur later dan in Nederland. In onze zomertijd is het 3,5 uur later.
 • Regeringsvorm: Republiek
 • Munteenheid: Sri Lankaanse roepie (LKR)
 • Elektriciteit: 230V/50Hz
 • Nationale feestdag: 4 februari (Onafhankelijkheidsdag)

 

Neem contact op