Sri Lanka

Landinformatie

elephants-in-pinnawela-srilankatravel

Algemeen

Sri Lanka en voorheen Ceylon, is een land in Zuid-Azië. Het land is een eilandstaat in de Indische Oceaan en telt ongeveer 23 miljoen inwoners. Sri Lanka is een democratische republiek met een gekozen parlement.

Het eiland heeft een peervorm. Het wordt gescheiden van India door de Golf van Mannar en Straat Palk. De Golf van Bengalen ligt ten noordoosten van het eiland.

Door de gunstige ligging op het pad van de grote zeeroutes tussen West-Azië en Zuidoost-Azië is Sri Lanka van oudsher een strategische marinebasis en een centrum van boeddhistische religie en cultuur van de oudheid. Tegenwoordig is het een multireligieus land, waar bijna een derde van de bevolking andere religies dan het boeddhisme aanhangt, met name het hindoeïsme, christendom en de islam. De Singalese gemeenschap vormt de meerderheid van de bevolking, met de Tamils als grootste etnische minderheid, geconcentreerd in het noorden en oosten van het eiland. Andere gemeenschappen omvatten de islamitische Moren en Maleisiërs en de Burghers.

Sri Lanka staat bekend vanwege de productie en export van thee, kinine, koffie, rubber, kaneel en kokosnoten en heeft een moderne industriële economie en het hoogste inkomen per hoofd van de bevolking in Zuid-Azië. De natuurlijke schoonheid van Sri Lanka, de tropische bossen, stranden en landschap, evenals zijn rijke culturele erfgoed, maken het een wereldberoemde toeristische bestemming.

Hoofdstad: Sri Jayewardenapura Kotte
Aantal inwoners: 23 miljoen
Oppervlakte: 65.610 km2
Taal: Engels, Singalees en Tamil
Klimaat: Tropisch
Religie: Boedhist 70%, Hindoe 15%, Christen 7%, Moslim 8%
Tijd: Op Sri Lanka is het 4,5 uur later dan in Nederland. In onze zomertijd is het 3,5 uur later.
Regeringsvorm: Republiek
Munteenheid: Sri Lankaanse roepie (LKR)
Elektriciteit: 230V/50Hz
Nationale feestdag: 4 februari(Onafhankelijkheidsdag)

Neem contact op