Streekinformatie

Zuidkust Sri Lanka

lokale-mensen-vissen-hikkaduwa-sri-lanka-travel

Zuidkust

Aan de zuidkust van Sri Lanka vindt u uiteraard ook weer fraaie stranden en diverse authentieke vissersdorpjes als Kogalla, Unawatuna en Hikkaduwa. Ook het historische stadje Galle is zeer de moeite waard. Hier vindt u nog vele oude gebouwen uit de koloniale tijd. Tot slot ligt ook het Yala National Park in het zuiden.

Bezienswaardigheden in Zuidkust Sri Lanka

Galle

Galle is de eerste plek waar de Portugezen aankwamen in Sri Lanka. Later kwamen de Nederlanders die er de forten bouwden.

De Nederlanders beheersten in de 17e en 18e eeuw dit deel van Sri Lanka. Zij hebben hun sporen nagelaten. Er zijn veel goed geconserveerde oud-Hollandse kerken en monumenten te vinden uit deze tijd. Nauwe straatjes met een hollandse sfeer, en met nog steeds Nederlandse namen. (Leynbaan street) Ook vindt u hier nog veel typisch Nederlandse huisjes met Nederlandse namen.

Hikkaduwa

Hikkaduwa is een leuke badplaats met een gezellig centrum. U vindt hier allerlei winkeltjes met lokale producten als batik en houtsnijwerk. Tevens is Hikkaduwa een populaire locatie voor snorkel- en duikliefhebbers.

Yala National Park

Naast de vele bezienswaardigheden bezit Sri Lanka verschillende natuurparken en stukjes ongerepte jungle. Een tiende deel van Sri lanka valt onder het departement Wildlife Conservation. Het meest bezochte park van Sri Lanka is het Yala national park.

Het is een met dicht struikgewas bedekt bos, maar is de beste plaats voor bezoekers om wilde olifanten in hun natuurlijke omgeving te zien. In de afgelopen jaren zijn ook de kansen gestegen om luipaarden en zwijnen te zien.

In de eerste maanden van het jaar trekken soms felle regenbuien over dit gebied, maar is ook de periode om grote kuddes herten of olifanten met hun kalfjes te zien. Bijzonder is ook de paringsdans van de pauw.

In het Yala national park bevinden zich een aantal kleine bungalows om een paar nachten door te brengen in de wildernis. Deze bungalows worden verlicht door olielampen en zijn verder beperkt uitgerust.

Het is een unieke gelegenheid om te overnachten in een omgeving waar dicht bij de bungalows kudde herten, zwijnen en zelfs olifanten voorbij trekken.

Bezoekers aan het park worden begeleid door gidsen (trackers), die u in het park aanwezig wild kunnen laten zien.

Unawatuna

In de baai van Unawatuna vindt u de mooiste stranden van Sri Lanka. Kilometers lange zandstranden worden omringd door een prachtige blauwe zee en heuvels vol palmplantages. In het achterland vindt u een schitterende natuur met talloze tropische vogels die uniek zijn voor Sri Lanka. Voor de kust liggen diverse koraalriffen en scheepswrakken, wat Unawatuna tot een paradijs voor duikers en snorkelaars maakt.

Singharaja

Het Singharaja Regenwoud is door de UNESCO op de werelderfgoedlijst gezet. Het is een ongerept regenwoud van de laaglanden van Sri Lanka. In dit schitterende nationale park vindt u diverse soorten vogels, reptielen, insekten en zoogdieren die enkel op Sri Lanka voorkomen.

Kogalla

Kogalla is een kleine badplaats nabij het stadje Galle, op ongeveer 130 kilometer van Colombo. U vindt hier prachtige stranden en indrukwekkende mangrovebossen.

Tangalle

Tangalle is een klein stadje, gelegen aan de zuidkust van Sri Lanka. Nabij het stadje vindt u fraaie verlaten stranden en goede hotels. In Tangalle zelf is nog een VOC-fort uit de zeventiende eeuw te vinden.

Dickwella

Dickwella, ookwel Dikwella genaamd, is een rustige badplaats aan een prachtig strand in het zuiden van Sri Lanka. Het stadje is tevens de locatie van het grootste zittende Boeddhabeeld in Sri Lanka. Deze is ruim 50 meter hoog.

Tissamaharama

Tissamaharama is een eeuwenoud stadje. Oorspronkelijk was het de hoofdstad van het zuidelijke koninkrijk Ruhuna in de derde eeuw voor Christus. Tegenwoordig is het stadje vooral populair als startpunt voor een bezoek aan het Yala National Park.

Ratnapura

Ratnapura is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en staat bekend als de 'City of Gems': de edelstenen hoofdstad. Al sinds de oudheid is Sri Lanka beroemd vanwege de vele soorten edelstenen die hier gevonden worden.
Ratnapura ligt op ongeveer 100 kilometer van Colombo. In de directe omgeving ligt het Sinharaja Regenwoud, tevens een national park.

Mirissa

Mirissa is een kleine badplaats in het zuiden van Sri Lanka. Er zijn diverse hotels van eenvoudig tot luxe. Miriassa is vooral bekend als startpunt voor de boottocht om walvissen te spotten. De beste periode hiervoor is van november tot april.

Neem contact op