Streekinformatie

Noord-Centraal Sri Lanka

dambulla-cave-tempel

Noord Centraal

Noord-Centraal Sri Lanka is het gebied van de oude koninkrijken. Hier vindt u de beroemde steden Polonnaruwa, Anuradhapura, Dambulla en Sigiriya. Indrukwekkende ruines van eeuwenoude paleizen, tempels en kloosters. De meeste locaties zijn inmiddels ook uitgeroepen tot werelderfgoed. Daarnaast staat de streek bekend om haar prachtige natuur.

Bezienswaardigheden in Noord-Centraal Sri Lanka

Anuradhapura

Honderden jaren voor de geboorte van Jezus Christus, toen in andere regio's mensen nog leefden in de steentijd was Sri Lanka een land met hoog ontwikkelde steden met Anuradhapura als de grootste. De ruïnes van vandaag tonen oneindige schoonheid. Het zijn na de piramiden in Egypte een van de mooiste monumenten.

Enkel Boeddhistische bouwwerken werden gemaakt van steen.

Voor boedhisten waren er acht heilige plekken in Anuradhapura. Dit zijn de: Sri Maha Bodi, de Ruwanweli Seya, de Thuparama Dagoba, Abhayagiri Dagoba, Lankarama Dagoba, Mirisaweti dagoba en de Isurumuniya Viharaya.

Ook uit een niet-religieus oogpunt is Anuradhapu interessant, vooral door zijn architecturale schoonheid. Waarin elke reiziger zichzelf in een wonder doet bevinden.

Dambulla

Van alle grottempels in Sri Lanka is de Raja Vihara in het dorpje Dambulla de meest indrukwekkende. Het geheel bestaat uit 5 grotten. De tempel is gelegen op de top van een rots, die ruim 100 meter boven het plaatsje uitsteekt.

Het plafond van deze grot is versierd met schilderijen. Rond de grot staan verschillende boeddhistische beelden.

De geschiedenis van de grot is gedateerd in de 1ste of 2e eeuw voor Christus, toen koning Valagambahu een toegangsoord zocht nadat hij uit Anuradhapura was verdreven door een invasie van legers.

Jaffna

Jaffna is de hoofdstad van het gelijknamige district Jaffna en telt 170.000 inwoners. De stad heeft een rijke historie onder meer zichtbaar aan het historische fort dat werd gebouwd door de Portugezen en uitgebreid door de Hollandse V.O.C.

Polonnaruwa

Polonnaruwa was van de 11e tot d 13e eeuw de hoofdstad van Sri Lanka. In Polonnaruwa is meer te zien en laat minder aan de verbeelding over dan Anuradhapura. Dankzij zijn jongere geschiedenis zijn de monumenten in een betere staat. Ornamentele friezen en kunstzinnig uitgehakte pilaren versieren de meeste monumenten. Hierdoor kan iedere bezoeker zich veel beter een beeld vormen van zijn oude geschiedenis.

Rond het terras van de tand in het hart van de stad vinden we 12 van de mooiste gebouwen. Het Vatadage en het Thuparama monument zijn het meest tot de verbeelding sprekend. Verder weg van het centrum van de stad is de Gal Vihara met vier standbeelden van Boeddha. Uitgehakt uit een enkele granieten wand kan dit beschouwd worden als een meesterwerk van de Sri Lankaanse kunst. Andere bezienswaarigheden zijn het Lotus bad, het Medirigiriya en het Lankatilake gebouw.

Sigiriya

De aanblik is ook nu nog adembenemend. Een massieve monoliet van rode steen 180 meter uitragend boven de groene jungle en de blauwe achtergrond.

Hoe imponerend moet dit rotsenfort van Sigiriya geweest zijn toen het 15 eeuwen geleden bekroond werd met een paleis.

Sigiriya was geen sombere dreigende vesting. In zijn korte glorieperiode van enkel 18 jaar was het een van de bekoorlijkste hoofdsteden van de planeet. En nu is het een van de hoofdattracties van Sri Lanka.

Ruines van oude paleis zijn verspreid over de top van de "leeuwenrots", zo genoemd omdat vroegere bezoekers bij de beklimming van de rots schijnbaar door de open kaken en keel (giriya) van de leeuw (sinha) naar boven klommen.

Tegenwoordig zij er alleen nog de gigantische klauwen. In een grot aan de westkant van de rots vinden we schitterende fresco's van vrouwen met ontblote borsten.

Aan de voet van de rots bevinden zich uitstrekkend over honderden meters de oudste aangelegde tuinen van Azië, met mooie vijvers.

Habarana

Habarana is een klein plaatsje midden in de culturele driehoek van Sri Lanka. Deze driehoek wordt gevormd door Anuradhapura, Polonnaruwa en Dambulla. Door zijn gunstige en fraaie ligging is Habarana een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan de oude koningssteden.

Neem contact op